Sykt friske – Migrene, Allergi, ADHD.


[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Sykt friske – Migrene. Allergi. ADHD. Hjernebetennelser. Besvimelser. Svimmelhet. Leddgikt. Elendig søvn. Therese (29) og Kim (33) trodde at livet måtte være slik. Så oppdaget de fermentering.

– Først nå i ettertid ser vi hvor ekstremt mye bedre vi fått det, sier Therese Aarsæther og Kim Orderud.
I dag stusser de over hvor enkelt det har vært å dramatisk forbedre livskvaliteten.
– Det er provoserende enkelt, smiler Kim.
– Og nettopp det forklarer kanskje hvorfor mange ikke tar oss seriøst.
Leiligheten deres i Oslo er ikke stor, men det er fryseren i hjørnet. Den rommer alt hva et øko-kortreist hjerte kan begjære.
Vi gomler jordbær fra andelsgården i Bærum. Vi gomler pølse av en glad, fri gris fra Gausdal, fetet på poteter og myse.
Stadig flere gjør som Therese og Kim: de sier nei til Statens kostråd, matgigantenes industri og konvensjonell matproduksjon. De vil ha økologisk, bærekraftig, og kjøtt fra glade dyr.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1695″ img_size=”large” style=”vc_box_shadow_3d” onclick=”zoom”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sykt sulten

Når Therese og Kim treffer hverandre under kiropraktor-studiet, imponerer han henne med hjemmelaget leverpostei.
Men Kim lærer fort hennes vrangside: humøret hennes er like lavt som blodsukkeret, han må stadig bort til sofaen og fôre henne før maten er servert, ellers risikerer han en sinnasulten kjæreste.
– Så lenge jeg kan huske, hadde jeg alltid noe i vesken, sier Therese.
– En banan eller noe jeg kunne redde meg med, ellers ble jeg svimmel og kunne besvime.
– Sånn var jeg bare, lød forklaringen når jeg tok det opp med legen.
Hun spiste slik hun ble fortalt: magert, masse brødmat.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

 Evig antibiotika

Kim husker ikke rekken av ørebetennelser han hadde som liten: betennelsene sprer seg til benet bak øret, Kim blir operert tre-fire ganger på hver side fram til han er to år. I samme periode går han nesten kontinuerlig på antibiotika.
– Der og da var det livsnødvendig, men kanskje det forklarer mange av helseplagene mine.
Sju år gammel er nakken hans blitt øm og stiv, åtte år gammel får Kim migrene, flere ganger i uken tvinges han til sengen i mørkt rom. 12 år gammel får han leddgikt, har store muskel- og skjelettsmerter. 14 år gammel kommer diagnosen ADHD, Kim blir tungt medisinert.
Unge Therese og Kim vanker hos fysioterapeut og kiropraktor, hos legen og i apoteket. Mat er aldri tema.
21 år gammel er Kim nær døden av hjernebetennelse, siden kommer sykdommen i retur en fire-fem ganger.
– Jeg ble så vant til det at det føltes udramatisk når jeg ringte til sykehuset og sa: jeg tror jeg har fått hjernebetennelse igjen, jeg stikker innom…[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1699″ img_size=”large” style=”vc_box_shadow_3d” onclick=”zoom”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Plagene stopper forresten ikke der. Kim sover elendig, og selv om han trener som en proff, legger han på seg som et dovendyr. Det går i jojo fra han er 17 år. Med nye matvaner mistet han 20 kilo.
Oppsummert: migrene, svimmelhet, sinnasult, søvnmangel, ADHD, vektøkning, betennelser, leddgikt, leddsmerter. Glemte vi Kims allergier? Og at Therese fikk vondt i magen av å spise kjøtt?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fermentert

Det er nysnøglatt den mandagen i januar for tre år siden da Therese er på vei til kiropraktor-jobben. Med et smell faller hun på ryggen, i adrenalinrusen tenker hun blåmerke. Men nei. Brudd i korsbenet, viser det seg. Hun blir sykemeldt, og begynner så gradvis å jobbe igjen.
– Jeg ville jo at bruddet skulle gro så fort som mulig, og vi kom inn på sporet av fermentert mat og mindre stivelse.
Bruddet hos Therese gror, men ryggen forblir vond og de er nå overbevist om at maten er avgjørende for å få bedre helse.
De finner bonden som selger upasteurisert melk, av den lager de kefir. De dreier kostholdet mer og mer mot fermentert mat. De spiser økologisk, og mer fett, mindre karbohydrater.
Snart flyter energien og plager forsvinner.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Sykt friske

Kim smatter på et jordbær og heller mer jun i glassene, forteller om deres nye liv.
Thereses blodsukker blir stabilt, hun er ikke lenger farlig før frokost.
– Plutselig kunne jeg trene på tom mage – det var utenkelig før.
Hun får ikke lenger vondt i magen av å spise kjøtt, er ikke svimmel, og migrenen er borte. I dag studerer hun for en mastergrad i ernæring.
Kims migrene forsvinner, han kaster sovemedisinene.

De to fråtser i energi og lærelyst, nå tar det helt av. De melder seg på lammeparteringskurs, de blir andelseiere i en gård, de leser, utforsker, deler og jubler.
– Det er jo livsfarlig å ikke spise karbohydrater jevnt, innvender folk.
– Hjernen kan ikke fungere uten karbo.
– Vel, så er jeg litt hjernedød da, repliserer Kim da.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1700″ img_size=”large” style=”vc_box_shadow_3d” onclick=”zoom”][vc_column_text]

KU-ETTERLYSNING!! Trenger å låne ei ku eller to, noen timer på førstkommende mandag! Vet du om noen??

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kjøleskapet deres er ikke som kjøleskap flest. Her er melkekefir og vannkefir. Her er andeegg rett fra kilden. Her er bakterielle baser til jun og andre drikker med rare navn. Her er økologisk slakt og glad gris. Det mest gjenkjennelige i dette skapet er stølsfløyte fra Valdres. Og da har vi ikke engang åpnet fryseren, monsteret i hjørnet av stuen, stappet av egenpartert økologisk. Når det røyner på, får de låne noen ekstra fryseskuffer hos foreldrene.
– Joda. Vi har jo gått all in, ler de.
– Mest fordi det er gøy, gjør godt og smaker deilig. Vi mener ikke at en må henge opp dyr i stua for å være sunn. En kan nøye seg med å spise dyr som har hatt det bra og fått godt fôr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sykt godt

Det er tirsdag, snart tid for tapas-middag.
– Jeg har kun spist dette i dag, sier Kim og peker på jordbær og spekepølsen.
– Har du spist?
– Nei, jeg rakk det ikke, sier Therese.
– Jeg spiser kun når jeg er sulten, og det kan gå lange perioder uten at jeg kjenner sult. Den sinnasulten som jeg hadde før er helt borte, det er en stor lettelse, sier hun.
Etter tapas skal Kim til noen kompiser for hønestell. Han smiler litt mystisk.
– Ja, det er et sånt prosjekt vi har…
– Høner, ender og kaniner. Vi mater dem med økologisk grønt, de bor i hagen til kompisen min.
Noen som har en gigafryser å gi bort? Stuen til Therese og Kim kan alltids romme mer egenpartert og økologisk…

Les mer på oikos.no og andelslandbruk.origo.no

Vil du vite mer, få oppskrifter, eller handle mat som Therese og Kim spiser?
Paret har startet nettbutikk: naturligliv.no

Kim er typen som legger ut følgende meldinger på Facebook:
“KU-ETTERLYSNING!! Trenger å låne ei ku eller to, noen timer på førstkommende mandag! Vet du om noen??”

Kommentar fra lege Berit Nordstrand:

– Ny kunnskap kobler tarmflora til vekt, samt psykisk og fysisk helse.

– Ideen om at vi mennesker er avhengig av en sunn tarmbakterieflora for god helse er ikke ny. Men tarmbakterienes betydning for helsa ser ut til å være langt viktigere enn hva vi tidligere forstod.
– Bare de siste 4-5 årene er det kommet studier som kopler de fleste kroniske lidelsene og livsstilssykdommene til forstyrret tarmflora.
– Kroppen består av milliardvis av celler, hvor de hjelpsomme bakteriene i tarmen faktisk utgjør mer enn 90%. Vi lever i symbiose med dette bakteriesamfunnet, og avhenger fullstendig av det for å ha det godt.
– Ikke bare mistenker vi at bakteriefloraen spiller sentrale roller i plager som tarmkreft, irritabel tarm (IBS), og inflammatorisk tarmsykdom (Crohns sykdom og ulcerøs colitt). Studier kopler også en forstyrret tarmflora til lidelser som fedme, psykiske helseplager og autisme.
Nordstrand mistenker at en tarmflora i ubalanse også forklarer diffuse helseplager vi ikke godt nok kjenner årsaken til.
– Som tretthetssyndromer og fibromyalgi.
– Er ditt bakteriesamfunn i ulage, mener jeg løsningen ligger i velge råvarer som legger det beste grunnlaget for et myldrende bakterieliv i tarmen.
– Det forskes stadig for å bli sikrere på årsak og virkning. Imens er det stadig flere som blir friske av en rekke helseplager av ren, mer plantebasert mat og fermentert mat og drikke.

Tekst: Julia Schreiner Benito

Bilder: Marianne Otterdahl-Jensen, Sadie Lawler[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]