Rapport fra temakveld Vestfold: Kosthold og autoimmun sykdom


Avdeling Vestfold hadde 22. september 2016 temakveld om:

Kosthold og autoimmun sykdom

Denne kvelden ble meget vellykket, med 115 deltakere. Vi måtte dessverre avvise flere i døren, da det ble fullt.

Leder Camilla Maktabi ønsket velkommen og ga ordet til Henry Leander Andersen.

Henry Leander Andersen er hypnotisør og driver privat praksis i Sandefjord. Denne kvelden var første gang han fortalte om sin fantastiske helsereise.

Andersen har slitt med problemer med fordøyelsen siden han var barn, med mye vondt i magen, oppkast og ofte toalettetbesøk med diarè. Han fikk med årene stadig større problemer med fordøyelsen og hyppigere toalettbesøk. Det ble etter hvert blodige diareer. Etter sykehusinnleggelser og utredninger fikk han diagnosen Morbus Crohn. Han fikk i denne kartleggingsperioden aldri noen spørsmål om hva han spiste. Han lurte selv på om sykdommen hadde sammenheng med kostholdet, men han klarte ikke å finne en sammenheng. En gang ble han dårlig rett etter at han hadde spist svinekjøtt, og da trodde han at han kanskje ikke tålte svinekjøtt. Men, han ble dårlig selv om han kuttet ut svinekjøtt.

Livet hans fortsatte med gode og dårlige perioder. Han slet med mye betennelser i tannkjøttet, munnen og ellers i kroppen. Han var mye forkjølt, hadde verking i ledd og var aldri ordentlig frisk. Han fikk utslett og tørr hud. Etter hvert fikk han diagnosen psoriasis med utslett over store deler av kroppen. Leger og spesialister nevnte fortsatt ikke et ord om hans mulighet til å spise seg frisk. Han fikk tilbud om forskjellige medisiner og han fikk beskjed om å spise vanlig norsk kost.

Henry Leander Andersen var opptatt av at det måtte være noe han selv kunne gjøre for å bli bra. Han byttet ut alle amalganfyllingene, men dette hjalp ikke. Han prøvde mange forskjellige dietter; blant annet Candida, vegetar og juicing. Alt uten effekt. Så var det en kamerat som anbefalte ham å spise lavkarbo. Kameraten hadde god effekt av dette. Kostholdet innebar i tillegg til lite karbohydrater også mer fett og da blant annet fete meieriprodukter som smør, fløte osv. Andersen erfarte at han ble VERRE. Da kontaktet han Hexeberg klinikken i Sandvika, og ved konsultasjonen der ble det konstatert at han har intoleranser for mye forskjellig mat og deriblant melk. Siden denne dagen har Henry Leander Andersen hatt et kosthold som ekskluderer de matvarer han ikke tåler. Han spiser nå Paleo (Steinalderkost). Dette innebærer blant annet at han holder seg borte fra melkeprodukter og alle typer korn. Han spiser kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, litt frukt og da spesielt den fete frukten avokado. Han passer også på å få i seg mye godt fett fra dyr, olivenolje, avocado-olje og kokosolje.

Henry Leander hadde mange bilder av de måltidene han har spist. Han var glad i å lage pannekaker av egg, banan og klarnet smør (Ghee) og han kjøpte kokoslefser fra Iherb som han hadde til Taco. Han fortalte at det er en utfordring å få i seg riktig mat når han er ute og reiser, så han prøver alltid å huske på å ta med seg mat.

Resultatet av å spise Paleo er at han de to siste årene har vært helt symptomfri fra både Morbus Crohns og Psoriasis. Symptomene kommer tilbake med en gang han spiser mat han ikke tåler. Forandringene etter kort tid etter kostholdsendring.

Det var tid til litt spørsmål fra salen og så hadde vi 15 minutters pause.


Sofie Hexeberg holdt et foredrag om autoimmune sykdommer etter pausen. Hun fortalte at det er registrert ca. 80 autoimmune sykdommer og blant disse er Morbus Crohns og psoriasis.

Sofie mener at autoimmune sykdommer oppstår når vi spiser mat kroppen vår ikke tåler. Immunforsvaret danner antistoffer som angriper kroppens vev. Antistoffene kan måles i blodet. Det finnes medisiner som kan dempe disse symptomene, men disse medisinene har ofte bivirkninger. Ved å kutte ut de matvarene man reagerer på, blir man frisk og uten bivirkninger.

Sofie har erfart i sin praksis at det er mange mennesker som ikke tåler korn og melkeprodukter. Symptomene på unormal reaksjon på mat er: magesmerter, kvalme, oppblåsthet, vekslende diare og forstoppelse, eksem, elveblest, psoriasis, kløe, tretthet, energitap, uvel, astma, slimdannelse, hjertebank, høy puls, brystsmerter, smerter i muskler og ledd, hodepine og konsentrasjonsvansker. Sofie fortalte at hun har sett at kvinner etter fødsel har lettere for å få autoimmune sykdommer.
Sofie fortalte pasienthistorie og hun presenterte de bøkene hun har skrevet.

Avslutningsvis fik hun spørsmål fra salen om det farlige fettet. Hun mente at naturlig fett ikke er farlig, og at det kommer stadig nye studier som bekrefter dette. Transfett derimot er farlig og har forårsaket flere hjertelidelser. Transfett fantes tidligere i margarin.

Torunn Marie Moholdt
Sekretær