Trendbildet preges av en forkjærlighet for det sanselige.
– Duftplanter er en trend, det vil jeg påstå. Floralske, eldre blomstersorter som syrin og freesia har fått sin renessanse, sier Ingrid Bendiksen i konsulentfirmaet, Blomstrende.
– Sitrusene har ofte spennende dufter når de blomstrer, istemmer planteinnkjøper Kari Brekke i Mester Grønn.
Men den største trenden inntreffer når grønne omgivelser i neste sekund blir til mat.
–¬ Når gastronomen møter selvbergeren får vi det nye «wow», sier hun.
Krydderurter er også «in». Allsidighet er et nøkkelord, og en plante med denne egenskapen er nettopp chili.
Fikenkaktus fra Kanariøyene byr på spiselige frukter med helende egenskaper.
Foto: Guri Haram
På Gran Canaria putter man de gule blomstene på aloe vera i salaten. I Norge har vi ikke gode nok forhold for å få de samme blomstene.
Foto: Guri Haram
– Populære spiselige planter er fikentre, diverse urter, sitrus, chili og paprika. Planter som er gartnergodkjent som konsum. Det enkleste inne og ute er sitrusvariantene, samt litt mer hardføre frilansproduserte urter. Chili er veldig i vinden. «Bonzi» og «apache» er robuste sorter som bærer rikelig med frukt utover høsten. Men da må planten tas inn i vinduskarmen når temperaturen synker. Chili i dessert og kaker med sjokolade er en spennende vri, tipser gartneren.
Opuntia, heter fikenkaktusen hos blomsterhandelen. Når den selges har den ikke bestandig ferdige fiken, men den setter frukter i løpet av sommeren.
Foto: Guri Haram
Stadig flere kokker vil eksperimentere med salater med så mange plantebaserte ingredienser som mulig.
Foto: Christopher Rodriguez
Det «hotteste» er imidlertid fikenkaktus, opuntia ficus-indica. Den får fikenfrukt om sommeren. Dette er likevel ikke en fiken, som navnet tilsier, men en kaktus.
– Kaktusen har spiselig frukt. Fikenkaktusen er på vei mot å bli like populært som oliventreet, forteller hun.
Fikenkaktusens popularitet har på en måte tatt over for oliventreet, forteller hun.
Fikenkaktus blir raskt en «snakkis» på terrassen, lover innkjøperen.
– Planten er på et annet nivå enn vanlige vekster som tomatplanten. Fikenkaktusen kan være ingrediens i spennende dessert- og gourmetretter. Frukten er fin på grillen og kan serveres til ost, vin og dessert, sier hun.
Kristin Resløkken Halstvedt blomsterdekoratørmester og eier av Floriss Paléet påminner at frukt rett fra blomsterhandelen ikke skal spises.
–¬ Folk synes det er spennende med det spiselige. Men selv om det kommer mange fristende fikensorter; ikke spis første runde med frukt. Den er ofte sprayet. Det samme med sitrusfrukter - gå heller for runde nummer to. Aloe vera spises ikke, men kan benyttes medisinsk, utvortes, sier hun.
Roseblader er dekorative og spiselige. Her lager rosekronbladene en seng til torsken, dandert med granateplekjerner.
Foto: Janne K. Hansen
– Husk at frukten rett fra blomsterhandelen ikke skal spises, sier Kristin Resløkken Halstvedt blomsterdekoratørmester og eier av Floriss Paléet. Foto: Guri Haram
Blå agave er en kjent ingrediens i tequila, og har også økt i popularitet. Agave er i slekt med sukkulente planter i asparges-familien.
–¬ Nye eksklusive sukkulenter kommer. Store aloe vera-planter kan settes på terrassen. Innen interiør ser vi utrolig flotte farger, og interessen beveger seg over på planter. I stedet for et landskap av sukkulenter ser vi derfor aloe vera i vakkert fargespill. Bregner med blåskjærspill, er det interesse for, sier Brekke.
Alle grønnplanter er utrolig trendy om dagen, istemmer eieren av Floriss Paléet.
– Særlig av ulik tekstur satt mot hverandre. Sammensetningene er det viktigste, understreker hun.
Brekke tillegger at fikenkaktus gjør seg vakker sammen med for eksempel aloe vera eller agave.
– Fikenkaktus vokser fort og blir til et stort smykke på terrassen. Den er like lekker inne om vinteren. Det er med på å gjøre den litt spesiell; en plante til å bli glad i, sier hun.
Hvorfor ikke pynte opp den kjedelige matpakken litt? Her har gulosten fått en fargeglad storkenebb på seg.
Foto: Tonje Bergh
En kvast rosmarin kan gi smak og dekor til den grønne agurk- og sellerijuicen med eple.
Foto: Guri Haram
Mester Grønn har jobbet iherdig for godkjenning av spiselige blomster som viola, tagetes og blomkarse.
– Det er dette den moderne forbruker ønsker seg, sier Brekke.
Fargeglade lekre blomster som dekorasjon eller ingrediens i maten løfter den enkleste rett til en kulinarisk opplevelse, mener Tonje Bergh i Plantmania. Hun ser at populariteten til spiselige blomster er i høysesong.
Bergh er forfatter av boken «Vakkert og spiselig i krukker og potter», samt samarbeider med gartnere og forskere i selskapet Tiboplant AS, i kryssing av begonia. De har kommet med en ny begoniaserie, «Urban begonia», med spiselige blomster.
– Mange blomster er egnet i matlaging, og strutter av vitaminer og mineraler, blant annet blomkarse, ringblomst og roser. Plukk helst blomstene om formiddagen når de ennå er duggfriske og saftspente. Ta av griffelen og pollenbærerne i midten, så unngår du vond smak og allergiske reaksjoner, råder hun.
Nyplukkede blomster kan holde seg en uke i kjøleskap i plastbeger med fuktig papir i bunnen, opplyser hun.
– Man må ikke spise blomstene selv om de er til dekor. Vi spiser også med øynene. Men jeg bruker å smake, blunker hun.
Faktisk spiser vi mye blomster allerede: brokkoli, artisjokk, kapers og safran.
– Vi tenker ikke så mye over det, poengterer hun.
Blomstrende planter vil ofte lage nye blomster ved hyppig høsting. Det kan lønne seg å plukke eksempelvis blomstene til blomkarse, hver dag. Da vil planten atter blomstre når du har behov for blomstene, skriver Christopher Rodriguez i den boken «Kjøkkenhage innendørs».
Mens salat har vekstpunktet i midten, kan du altså høste bladene på utsiden uten å forstyrre veksten.
Salater med alle slags spiselige blomster og planter har tatt av blant kokker.
– En kokkevenn drømmer om å lage en signaturrett basert på så mange ferske plantebaserte ingredienser som mulig, forteller han.
Mens bladene på toppen forblir uberørt av dressingen, kan tungen tas videre med på en reise fra salt, bittert til pepper og jord.
– Dette konseptet har blitt mer og mer populært blant verdens kokker, avslutter han.
– Blomkarse er den fineste blomsten å spise. Den smaker litt honning, og er nydelig i salater. Plukk så mye til salaten, så den blir oransje, råder Finn Schjøll. Foto: Guri Haram
Klokkeblomster kan pynte opp pæredesserten.
Foto: Janne K. Hansen
© Kostreform. Alle rettigheter reservert