RAMSLØK- ELLER RUCCOLAPESTO

Finnes det noe bedre å ha på brødskiven?

Tekst og foto: Guri Haram

Har du laget pesto før, vet du at det går mye på følelsen hvor mye olje, ost eller pinjekjerner du vil ha. Men du som er flink til å lage basilikumpesto – har du sjekket ut disse mer enn gode nok alternativene til brødskiven eller fiskeretten?

Når du har plukket en pose eller to med ramsløk, kan det bli overveldende hvor mye pesto man må lage for å bruke opp alt. Men det er absolutt best å først blande olivenolje, salt og pesto til lagring på flasker. Deretter kan du tilføre ost og pinjekjerner som ellers reduserer holdbarheten - etter hvert som du får lyst på en ny ladning pesto gjennom året.

Når du skal vaske ramsløken, er det for øvrig anbefalt å benytte en salatslynge. Det vil lette jobben betraktelig. Hvis du ender opp med for mye ramsløk, kan du bruke noe av det direkte i salaten, gi det bort til naboen eller tørke det på en soppetørker for senere bruk.

Rakk du ikke å plukke ramsløk i år, eller fant du ingen? Fortvil ikke! Ruccola er også fantastisk godt i pestoen. Og i disse tider med høye priser, er det fint å vite at Valdresosten er Norges svar på parmesan hvis du vil bytte til en rimeligere ost – som likevel ikke går på bekostning av på kvaliteten. Osten har vunnet pris i Oste-VM. Du kan også tilsette valnøtter for mer fylde i stedet for deler av osten.

PS! Meld deg inn i en sopp- og nyttevekstforening om du trenger hjelp til å finne ramsløk i ditt distrikt.

Til 2 flasker trenger du

• 200 g ramsløk eller ruccola
• 1 ss eller noen runder med himalayasalt-kvernen
• 3-4 dl god olivenolje, gjerne extra virgin kaldpresset
• 2 dl pinjekjerner
• 30 – 50 gram parmesan eller Valdresosten
• En neve valnøtter (valgfritt, da kan du gå ned på osten)

Slik gjør du

• Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne. Når de har fått en pen gyllen farge og lukter nøttaktig, er de ferdige. Følg nøye med når de begynner å få farge, så de ikke blir brent, for dette kan skje raskt.
• Ha de ristede pinjekjernene i en god blender/foodprosessor, sammen med ramsløk, ost og salt.
• Tilsett olivenolje underveis.
• Pestoen er ferdig når alt er godt blandet og ønsket konsistens er oppnådd.
• Voila! Hell over i tette glass.

Tips: Hvis du heller et tynt lag med olivenolje på toppen av pestoen, vil den holde seg lenger i krukken i kjøleskapet.


© Kostreform. Alle rettigheter reservert