Marianne forteller til Kostreform at hun flere år på rad så innbydende bilder av geitrams-saft på Instagram og Facebook.
– Hver gang har jeg tenkt at det vil jeg også lage, men først i fjor tok jeg action og fant fram til en oppskrift på geiteramssaft. Litt tidkrevende å lage, men det oppveier smaksopplevelsen!
Marianne er glad i å plukke villblomster, det er fin og litt meditativ opplevelse og i disse dager plukker hun ofte buketter med geitrams og setter på kjøkkenbordet i det koselige huset på Kleiva i Vesterålen.
– Den sterke fargen på geitramsen gir meg energi, men nå tar jeg gleden og nytelsen et hakk lenger. Geitramsen skal ikke bare i en vase på kjøkkenbordet, men også i glasset!
Marianne planlegger å gjøre som i fjor; ta med seg ei saks og en bærepose og plukker den godt over halvfull for så å sette seg på verandaen med god musikk og et glass rødvin, mens hun trekker blomstene av stilken.
– Framgangsmåten er enkel. Jeg legger de vakre blomstene i en bær-renser, skyller og siler av, forteller Marianne som modifiserer oppskriften som hun fant hos kystdama.blogspot.com litt. - Jeg bruker ikke sitronsyre, men to hele økologiske sitroner som jeg legger sammen med blomstene og godgjøre seg i fire dager. Her er det nok rom for å prøve seg fram etter smak og behag.
Denne oppskriften og framgangsmåten tok Marianne utgangspunkt i:
o 200 g friske blomster
o 6 dl sukker eller egnet sukkererstatning
o 1 pose sitronsyre (30 g)
o 1 sitron
o 1 liter vann
Vask sitronene og skjær de i skiver (bruk gjerne økologisk). Legg blomstene og sitronskivene i en glassbolle. Kok opp vann, tilsett sukker og sitronsyre (sløyfes om du bruker sitroner) og rør til alt er oppløst. Hell det kokende vannet over blomster og sitronskiver. Avkjøl og sett blandingen i kjøleskap. Ta ut sitronskivene etter en dag, la blandingen stå 3-4 dager før du heller blandingen over i en ny bolle, siler av blomsterbladene og heller saften over på flasker som du setter kjølig.
– Saften blir kjempegod! Syrlig og søt på samme tid. Og for en herlig, forfriskende farge! Du blir jo glad bare av å se på innholdet i glasset og vil du bli ekstra sprudlende glad, kan du blande saften ut i Bris eller Farris sammen med isbiter, tipser Marianne.
– Geitramssaft er bare såååå godt at det må du lage myyyyye av når du først er i gang!
Gjennom lange tider har geitrams blitt brukt til både mat og drikke. Blad og unge skuddspisser kan spises og brukes rå i salater eller kokes som en grønnsak. Helt nye skudd (maks 20 cm høye) kan kokes og brukes som asparges-erstatning om du er i beita.
Tørka og oppmalte røtter har i dårlige tider blitt brukt til å blande i brødmelet siden hele rotsystemet til geitramsen er rikt på stivelse, noe som gjør at brødet holder godt sammen.
Geitrams har stor plass i folkemedisinen og i Tyskland og Østerrike brukes planten blant annet til behandling av milde prostataplager i et tidlig stadium. Drikker du te av geitrams, kan det redusere do-besøkene om natten. Urten er vist å ha en mulig hemmende effekt på veksten av kreftceller i prostatakjertelen.
I følge Henriette Kress i Finland, er en av de viktigste medisinske virkningene til geitrams, effekten på gjærsoppen Candida Albicans. Kress hevder at hvis du drikker noen kopper geitrams-te daglig i minst to måneder, vil det kunne ta knekken på candida som har løpt løpsk. Geitrams hindrer ikke sporer av candida å vokse, men gjør at formeringen av soppen stopper opp.
I tillegg kan du bruke planten ved mage- og tarmplager som forstoppelse og diaré, dysenteri, endetarmskramper, tykktarmsbetennelse, irritabel tykktarm og hemoroider. Videre på sår, kviser, gikt, ryggsmerter, betennelser i munn og svelg, hodepine og migrene, hudplager hos barn, solforbrenninger og insektstikk.
Vil du vite mer om Geitramsensens egenskaper, les mer her.
© Kostreform. Alle rettigheter reservert