Reker hører varme sommerkvelder til, men hvilken nytte vet du at den lille krabaten har etter du har presset den ut av skallet og den ligger godt fordøyd i magen?
Et av de mange verdifulle stoffene i rekeskall er kitin og kan brukes som medisin, i kosttilskudd, som sopphemmer i for eksempel hudkrem, gjødsel eller plantevernmiddel i landbruket. I tillegg kan rekeskall brukes til vannrensing. Men, det stopper ikke der.
At avfall fra rekefabrikker brukes i biomedisin som senker blodtrykket, var du kanskje ikke klar over, men dette kan forskere ved Nofima i Tromsø alt om. Allerede i 2007 oppdaget norske forskere at rekeskall inneholder peptider som har en oppsiktsvekkende effekt på blodtrykket vårt (kitosan). Det norske selskapet Marealis har løftet peptidene inn i studier i Canada, USA, Tsjekkia og Tyskland og disse viser at de biologiske peptidene lett opptas i blodet og at de som har forhøyet blodtrykk får en senkning. «Rekemedisinen» vil ventelig være på markedet i Canada i løpet av året, deretter i flere europeiske land. Norge venter på klarsignal fra Mattilsynet. Noe ironisk kanskje at landet som har råvaren og kunnskapen blir liggende i ei bakevje for det ferdige produktet. Du får enn så lenge nyttiggjøre deg hele reka når du først koster på deg en kilo eller to til sommerens «blodpris»!
Kitosan brukes allerede i slankemidler, til vannrensing, i hudkremer og mye annet. I tillegg har flere bedrifter begynt å samarbeide om å utvikle et kitosanholdig jordforbedringsmiddel til golfbaner og fotballbaner, med slagkraftige resultater. Forsøk har vist at tilsetningen gir økt spiring og forsterket vekst - kort sagt: grønnere greener. Dessuten har forskere ved NTNU har i samarbeid med forskere ved Karolinska Universitetssjukhuset brukt nanopartikler laget av stoffer fra rekeskall til å frakte medisiner inn i cellene som er viktig for hørsel i det indre øret. I tidsskriftet Gemini beskriver forsker Sabina Strand hvordan kitosan kan brukes til å frakte gen-medisin, og hvordan de anvendte det i indre øret på marsvin. Kitosanet hjelper til å få medisinen gjennom membranen som dekker den ørlille åpningen mellom mellomøret og det indre øret.
Nåvel: mens norske og utenlandske forskere finner stadig nye bruksområder av rekeskall, kan du kjøre i gang ditt eget forskningsprosjekt på eget kjøkken. Rekeskall som base for suppekraft, er noe av det mest smakfulle du kan bruke for å få til en uforglemmelig fiskesuppe! Det forutsettes dog at du har rekeskall tilgjengelig – fersk eller frosset.
Start med å surre litt curry i en gryte sammen med litt olje, tilsett rekeskall, og fyll på med vann til det så vidt dekker skallene. Sleng oppi et par gulrøtter og en løk i biter, samt 2-3 hvitløksfedd. La det småkoke i 30 minutter før du siler av rekeskall og grønnsaker. Voliá fiks ferdig kraft som du kan bruke med det samme eller fryse ned i passende porsjoner.
Verdens beste fiskesuppe på rekeskall-kraft
• kraft fra rekeskall (se oppskrift over)
• 2 gule løk, grovhakket
• 1 rødløk, grovhakket
• 2 sjalottløk, grovhakket
• 3 gulrøtter, skrellet, i skiver
• 1 squash, skrellet, i terninger
• ca 500 g laks eller annen rød fisk
• Reker (kan sløyfes)
• 4 ss gressløk
• 0,5 lime
• salt, pepper
• 3 ss smør
• 3 dl fløte
• 2 ss creme fraiche (eller seterrømme)
1) Lag reke-kraften.
2) Kutt grønnsakene og stek i en kasserolle i en god klatt smør. Tilsett litt vann og vin når grønnsakene er blitt blanke og myke. Kok litt inn. Tilsett rekeskallskraften. Kok i fem minutter. Kok opp fløte i en separat gryte, tilsett smør i fløten etter den er kokt opp. Hell blandingen over i fiskegryten. La fløten koke et par minutter til suppen har tyknet noe.
3) Skjær skinnfri laks i biter, tilsett i fiskesuppen. La det trekke over svak varme. Smak til fiskesuppen med lime, salt, pepper og hakket gressløk. Ha i litt creme fraiche helt til slutt.
4) Bland ingrediensene til hvitløkssmøret.
4) Servér fiskesuppen med godt brød og hvitløkssmør.
Tips: hvis du vil ha en mer asiatisk vri på fiskesuppen, kan du erstatte gressløk med masse fersk koriander og revet limeskall.
• 2 fedd hvitløk, finhakket
• 1-2 ss gressløk, hakket
• 50-100 g smør
• en liten skvis lime
• salt, pepper
Sink finnes i store mengder av i rekekjøttet. Viktig for sunn og frisk hud.
Glukosamin finnes i skallet på skalldyr. Glukosamin kan hjelpe mot gikt.
Reker inneholder kolesterol, men påvirker likevel ikke kolesteroltallet.
Astaksanthin, det røde fargestoffet er en sterk antioksidant.
Skalldyr er magert og proteinrikt og mange er rike på vitamin B12 og selen. Noen sorter inneholder også vitamin E og B2, samt jod
• https://restemat.blogspot.com/2012/03/ukens-tips-kraft-pa-rekeskall.html
• https://coop.no/extra/mat--trender/slik-koker-du-kraft-pa-rekeskall/
• https://www.kyst.no/article/rekeskall-og-poteter-i-samspill/
• https://www.tu.no/artikler/sunnhet-i-rekeskall/272951
• https://forskning.no/partner-norges-forskningsrad/rekeskall-gir-gronnere-greener/988208
• Oppskrift på fiskesuppe: Matosofi
post@kostreform.no
Ideell og frivillig organisasjon
Etablert 2007
Org. nr. 991689737