Å nei, du, du er nok mye mer enn det. På godt og vondt. Du har betydelig flere mikrober enn du har celler – faktisk kan du kalle deg selv et vandrende mikrobehotell med utallige kort- og langtidsbeboere.
En stor del av dem kan vi kalle «staben» - de jobber for vårt eget beste (for et rent og pent hotell er mye bedre å være på enn et skittent og shabby, ikke sant?) – en stor del er velvillige gjester som okkuperer rommene og lever sine egne liv der, og så har vi noen uvelkomne gjester, da. Sånne som ikke betaler for seg, forsøpler og bråker, og har fester der de ødelegger inventaret i ren rockestjerne-stil. Men de kan også ha en funksjon, for de holder sikkerhetsvaktene okkupert. For sikkerhetsvakter som kjeder seg, sitter på rumpa og spiller på telefonen sin, de duger ikke stort de heller.
I anledning Halloween, tenkte jeg vi kunne snakke litt om disse rockestjernene, og hva de kan gjøre i oss!
Vi har alle et MYCOBIOM – dvs et miljø med sopp i kroppen. De skal være der, og lever i harmoni med oss. Men hva om vi får for mange av disse? Samtidig som vi mister litt av beskyttelsen?
Dette skjer under forskjellige forhold, f eks etter medisiner som antibiotika (anti – mot, bios – liv). Nå kan antibiotika være en livredder, så det betyr ikke at vi ikke skal bruke det når det trengs, men det kan være lurt å være restriktiv i situasjoner der det ikke er nødvendig.
Men det finnes andre ting vi gjør som forstyrrer mikrobiomet vårt, hva med klor i drikkevannet? Det er jo bakteriedrepende. Og det stopper ikke å virke når vi drikker det. Og sprøytemidler – mikrobehemmende – de fortsetter å virke inne i oss, samme med konserveringsmidler som gjerne er bakteriehemmende. Alt dette kan bidra til at sikkerhetsvaktene våre ikke har det så bra, og sikkerhetsvakter som ikke har det bra, gjør ikke nødvendigvis en god jobb.
Alt dette syns soppene er storveis – de kan få mer plass til å boltre seg i magen vår. Og om vi samtidig ikke er veldig bevisst på kosten vår, at vi kanskje velger mye prosessert mat, brødvarer med masse karbohydrater og litt godteri til kvelds, da har vi virkelig lagt forholdene til rette for et dårlig miljø i tarmen vår.
Sopp elsker sukker! Særlig sopp i Candida-familien, som Candida Albicans, Candida Parapsilosis, Geotrichum Candidum, Sporotrichum Candidum, Candida Glabrata, Candida Guillermondi og en hel rekke til. Langt over 100 til. Det som er felles med disse soppene, er at de er såkalte opportunister, dvs vi kan fint ha dem i kontrollerte mengder, men får de muligheten, vil de prøve å ta mer plass. Og da får vi et problem; de gjærer og koser seg, lager gasser og avfallsstoffer som gjør oss trøtte og slitne, kanskje vi får utslett eller hodepine, forstoppelse eller diarré, vondt i kroppen eller dårlig konsentrasjon. Eller alt på en gang. Dette var kanskje ikke så gode nyheter for Halloween-godteriet?
Og parasitter, da! Det er ikke bare i tropene vi kan finne dem, nei! I drikkevannet vårt er det funnet både Cryptosporidium parvum og Giardia Lamblia – ikke i så store mengder som da kloakken gikk rett i drikkevannet i Bergen for en del år siden, men nok til at de kan lage problemer i et tarmhotell med slitne sikkerhetsvakter og bugnende dessertbord.
Cryptosporidium parvum er en bitteliten parasitt, encellet, omtrent halvparten så stor som en rød blodcelle, men potent nok til å lage skikkelig trøbbel i tarmen. Den kan slå seg sammen med bakterier som Helicobacter pylori – magesårbakterien – og gi ordentlig ubehag i mage og tarm. Den er også resistent mot klor, så klor i drikkevannet hjelper ikke, tvert imot tærer det på sikkerhetsvaktene og de greie hotellgjestene. Det vet parasittene å utnytte, og festen på hotellrommet er godt i gang.
Men disse er små – for små for det blotte øyet. Hva om det kommer en skikkelig luring på besøk, for eksempel en bendelorm? Den kan bli massiv – opp til 19 meter lang! Det hadde vært noe å dra frem på Halloween-party, det!
Det beste vi kan gjøre for å unngå disse uvelkomne gjestene, er å passe på at sikkerhetsvaktene har det godt, og de greie hotellgjestene og staben på hotellet trives. Og det gjør vi først og fremst med kosten.
Start med å drikke rent vann. Uten klor! Og spis ren, minimalt prosessert mat. Aller helst økologisk der du kan. I hvert fall med rene råvarer, mat din bestemor ville gjenkjent som mat. Som ikke har en ingrediensliste som ligner på et forsøk i kjemilaboratoriet.
Bak helst brødet ditt selv, aller helst surdeigshevet med økologisk mel. Da slipper du å få med deg de kjemikaliene de sprøytes med som gjør at brødene holder i lange tider.
Spis bønner, belgfrukter og fermentert mat om du tåler – det er noen som kan slite med disse (om du har histaminintoleranse eller SIBO/SIFO) – start med små mengder om du får gass i magen. Det er gjerne tegn på at du har lite bakterier som bryter sånn mat ned, men kutter du det helt ut, vil du få enda færre av dem.
Styr unna sukker og kunstig søtt så godt du kan! Enkelt og greit. Raffinert, hvitt sukker er det ingen som trenger! Spis heller litt frukt og nøtter om du virkelig er sugen på noe godteri.
Og tro ikke at du klarer å bli kvitt alle dine bakterier og sopper, de vil faktisk overleve deg. Det øyeblikket du ikke lever lenger, slutter sikkerhetsvaktene i immunforsvaret vårt å virke, og da er det fritt frem. Da vil alle mikrobene – både de «gode» og de «dårlige» fordøye oss innenfra!
Tygg på den til Halloween, du!
post@kostreform.no
Ideell og frivillig organisasjon
Etablert 2007
Org. nr. 991689737