-Tanken
og ambisjonen min med boken, er å berøre den enkelte som trenger
denne kunnskapen, men også å skape debatt. Det er dessverre mange
med sukkeravhengighet som blir misforstått, feilbehandlet,
latterliggjort og mistrodd, sier Bente Josefsen til Kostreform.
Sukkeravhengighet
er ikke er en godkjent diagnose i Norge, men er like fullt en fysisk
sykdom som sitter i hjernens belønningssenter på lik linje med
andre typer avhengighet. Faktum
er at 75 % av oss predisponert med en overfølsomhet for sukker,
og 25 % utvikler en avhengighet til sukker. Forskere hevder at
sukkeravhengighet ligger til grunn for all annen avhengighet og
kalles derfor for det «gateway drug».
-Få
er klar over at det over tid har sneket seg inn sukker i 80 prosent
av matvarene våre og hva dette gjør med helsen vår. Etter at
pandemien festet tak og sendte nordmenn i karantene, isolasjon og
lockdown, har mange trøstet og belønnet seg selv med søtsaker mer
eller mindre daglig. Dette har for mange ført til at de har mistet
kontrollen over inntaket og ført til at de er blitt hekta på søtt,
sier Bente Josefsen.
-Noen utvikler diabetes type 2 og andre livsstilssykdommer som en konsekvens av for mye sukker, mens andre får føle det psykiske ubehaget i form av depresjon, nedstemthet, angst, søvnvansker, hukommelse – og konsentrasjonsproblemer.
Så
det er fastslått en gang for alle: Sukkererstatninger hjelper ikke
en døyt på sukkeravhengighet, men vedlikeholder problemet.
-Alt som smaker søtt – til og med honning – er
triggere du ikke skal utsette deg for om du er avhengig. Det sies at
«sunne sukkererstatninger «demper søtsuget», men for de som er
blitt hekta på sukker, så demper ikke disse produktene noe i det
hele tatt. Tvert imot vedlikeholder sukkererstatninger problemet
til den med sukkeravhengighet. Det hjelper lite å gå fra sprit til
øl hvis du er avhengig av alkohol. Like lite hjelper det å gå fra
sukker til Sukrin, sier forfatteren
– Det kan kanskje høres skremmende ut å aldri mer spise et kakestykke. Derfor anbefaler vi å ikke tenke lenger enn dagen i dag, men være her og nå. Still deg spørsmålet om du villig til bare i dag å ikke spise søtt. Neste dag stiller du det samme spørsmål og deretter dag etter dag inntil du er i mål, forklarer Bente som har holdt kurs i sukkeravhengighet for bortimot 1000 klienter. For de som velger å ta et oppgjør med sukkeavhengighet, må målet være en varig endring på lik linke med alkohol-avhengighet.
FUS-metoden (Frisk uten sukker) virker. Det viser statistikken som er gjort over de siste årene. 50 prosent greier seg veldig fint, ¼ del trenger noen runder ekstra på å komme seg rundt og ca ¼ dropper ut.
-Med boken som et supplement til de ulike FUS-kursene vi holder, vil vi nå ut til mange flere. Boken egner seg for de som kjenner på sukkeravhengigheten daglig og som ikke forstår hvorfor de ikke greier å kontrollere inntaket av sukker. Like nyttig verktøy er boken for alle de som har kjempet og sloss med seg selv og prøvd ulike kurer og dietter som gir en kortvarig løsning. For hver gang de mislykkes, vokser avhengigheten seg større for da kommer trøsten inn, sier Bente. Hun vet. Hun har selv sukkeravhengighet som hun lever i tilfriskning fra og har således førstehåndskunnskap om dette fra a til å.
Boken tar med leseren på en fakta-reise om avhengighet, holdninger, forebygging, adferdsmønstre og mentale verktøy, hva du kan forvente av et liv uten og viser hvordan du kommer ut av avhengigheten og blir der.
Boken gir leserne en forståelse av mekanismene bak sukkeravhengighet, hva den gjør med oss og hvilke konsekvenser den kan få. Og like viktig; hva du kan forvente av et liv uten sukker! I tillegg er det 40 sukker- og glutenfrie oppskrifter alle kan ha glede av.
Søndag 25.4 kommer Frisk uten sukker med et helt nytt tilbud med en meget gunstig lanseringspris. Vil du ha mer info sjekk ut www.friskutensukker.no, Facebook: Frisk uten sukker eller Instagram: friskutensukker
post@kostreform.no
Ideell og frivillig organisasjon
Etablert 2007
Org. nr. 991689737