Lavkarbo mot PCOS

Historie om kvinne som fikk normalisert
menstruasjonen med lavkarbo

Tuva veide 70 kg da hun var 18 år. Hun økte gradvis i vekt og la på seg 52 kg på seks år uten at hun skjønte hvorfor. Hun spiste vanlig norsk mat, men hadde spist en god del sjokolade og potetgull tidligere. Inntaket av dette hadde imidlertid ikke vært større enn blant hennes slanke venninner. Det siste året hadde hun hatt menstruasjon bare to ganger, og hun ble derfor henvist til gynekolog. Undersøkelsene viste mange cyster på eggstokkene, og blodprøvene viste at hun hadde for mye mannlige hormoner (testosteron). Hun fikk diagnosen PCOS og ble henvist til meg med tanke på vektreduksjon og normalisering av hormonforstyrrelsen.

Mange med eplefasong

I slekten til Tuva var det mange med fedme, spesielt på morssiden. De hadde klassisk eplefasong med store mager og lite fett på rumpe og lår. Mormor hadde type 2 diabetes og tok medikamenter for dette.

Kostholdsråd

Jeg rådet Tuva til å kutte ut alle søtsaker og gradvis redusere på stivelsesrike matvarer som brød, poteter, ris og pasta. Da hun kom til kontroll etter fire uker, fortalte hun gledesstrålende at hun fikk menstruasjonen bare én uke etter at hun begynte med kostendringene. Dette resultatet motiverte henne veldig til å fortsette med kostomleggingen. I løpet av fire uker hadde hun også redusert vekten med 5,4 kg. Tuva hadde ikke tenkt på at hun skulle slanke seg, men hadde fokus på å holde karbohydratinntaket lavt for å komme i hormonell balanse. Hun hadde fått mye energi av den nye kosten og hadde begynt å gå daglige turer. Vektnedgangen fortsatte naturlig uten sult eller ubehag.

Blodprøvesvar

Blodprøvene til Tuva viste at hun hadde for høyt nivå av testosteron og insulin. Et høyt insulinnivå forårsaker mange ulike forstyrrelser i kroppen. Det mest synlige er vektoppgang, som skyldes at insulin stimulerer til fettlagriing og hemmer fettforbrenningen. Men insulin forårsaker også problemer med kjønnshormonene, slik at konsentrasjonen av det kvinnelige hormonet østrogen reduseres mens det mannlige hormonet testosteron øker. Dette er årsaken til menstruasjonsforstyrrelsene og at mange kvinner med PCOS har problemer med å få barn. Micro-CRP (en markør for betennelse) og urinsyre var begge høye, noe som er typisk ved insulinresistens, men på lik linje med kjønnshormonene normaliseres de når insulinproduksjonen avtar.

Regelmessig mens

Menstruasjonen fortsatte å komme en gang i måneden, og Tuva følte seg som kvinne igjen. Gradvis ble også blodprøvene normalisert. Mange kvinner synes at menstruasjonen bare er en plage, men kvinner med PCOS er takknemlig hver gang den kommer.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Ca. 5-10 prosent av alle norske kvinner har PCOS, og mange vet ikke at de har dette syndromet. Forekomsten har økt sterkt de siste 20 årene i takt med at mange har endret kostholdet og livsstilen i ugunstig retning. PCOS er en samling av symptomer og funn hvorav de vanligste er:
Cyster på eggstokkene
Uregelmessig eller fravær av menstruasjon
Uren, fet hud og kviser
Håravfall på hodet
Hårvekst på steder hvor vanligvis bare menn har det
Barnløshet
Insulinresistens og fedme
Betydelig økt risiko for diabetes type 2


I boken Nytt blikk på kolesterol. Er vi blitt lurt? av Erik Hexeberg og Sofie Hexeberg, får du vite hvorfor høyt kolesterol ikke er farlig for alle, og hvordan forskning kan lyve. Det er ikke slik at et høyt totalkolesterolnivå nødvendigvis fører til tette blodårer, hevder forfatterne, som begge er leger med doktorgrad og har lang erfaring med hjertepasienter. Det er bare en del av det «dårlige» kolesterolet som er skadelig, og det måles ikke ved vanlige kolesteroltester hos fastlegen.
I boka forteller forfatterne om hvordan de ulike kolesteroltypene virker i kroppen, og stiller spørsmål ved sammenhengen mellom fet mat, høyt kolesterol og tette blodåre.

post@kostreform.no
Ideell og frivillig organisasjon
Etablert 2007
Org. nr. 991689737