Mange er ikke klar over at disse symptomene kan være tegn på insulinresistens og kronisk lavgradig betennelse, en skjult og ofte oversett sammenheng som påvirker helsen vår mer enn vi tror.
Insulinresistens er en tilstand som oppstår når kroppens celler ikke lenger reagerer skikkelig på insulin. Insulin er hormonet som bukspyttkjertelen produserer for å holde blodsukkeret stabilt etter at vi har spist. Når cellene i kroppen blir insulinresistent, må bukspyttkjertelen jobbe stadig hardere og produsere mer insulin for å få sukkeret fra blodet og inn i cellene. Dette fører til at insulinnivåene i blodet stiger. På lang sikt kan dette utvikle seg til diabetes type 2 og bidra til en rekke andre alvorlige helseproblemer som hjertesykdom, høyt blodtrykk, kreft og fedme.
Men hva har insulinresistens med kronisk lavgradig betennelse å gjøre? Kronisk lavgradig betennelse er en konstant, mild form for betennelse som pågår i kroppen uten at du nødvendigvis merker den. I motsetning til akutte betennelser, som oppstår ved skader og infeksjoner og raskt går over, er kronisk betennelse en stille fiende som gradvis påvirker kroppen negativt over tid. Denne betennelsen oppstår ofte som følge av livsstilsfaktorer som usunt kosthold, stillesitting, stress og dårlig søvn. Når betennelsen først har etablert seg i kroppen, kan den forverre insulinresistensen og samtidig bli forsterket av denne.
Forskning har vist at fettvev, spesielt det som legger seg rundt magen, ikke bare er et passivt energilager. Det er faktisk veldig aktivt, og fettcellene produserer betennelsesstoffer som cytokiner. Disse cytokinene øker betennelsesnivået i kroppen og kan skade cellene som skal reagere på insulin. Jo mer betennelse du har, desto dårligere fungerer cellene i forhold til insulin, noe som igjen forsterker insulinresistensen. Dermed oppstår det en negativ spiral, der økt insulinresistens fører til mer betennelse, og mer betennelse igjen fører til enda verre insulinresistens.
Når insulinresistensen først har begynt, blir det også vanskeligere å holde vekten under kontroll. Høye nivåer av insulin i blodet gjør at kroppen lettere lagrer fett, spesielt rundt midjen. Dette bukfettet er som nevnt ekstra skadelig fordi det aktivt produserer betennelsesstoffer. Mange opplever at vekten kryper oppover, energien daler, og at det blir vanskeligere å gå ned i vekt, selv med kostholds- og livsstilsendringer. Siden insulinet ikke lenger virker så godt vil også langtidsblodsukkeret stige, sakte men sikkert.
Men heldigvis finnes det håp. Når du først skjønner sammenhengen mellom insulinresistens og kronisk betennelse, kan du gjøre noe med det. En viktig nøkkel ligger i å endre kostholdet ditt. Ved å redusere inntaket av karbohydrater generellt og raske karbohydrater som sukker og hvitt brød spesielt, og i stedet spise mer grønnsaker, bær, sunt fett og gode proteinkilder, kan du raskt dempe betennelsen og forbedre insulinfølsomheten. Kroppen vil lettere kunne bruke insulin effektivt, og risikoen for å utvikle diabetes type 2 reduseres betraktelig.
Det å bevege seg regelmessig har også stor effekt. Fysisk aktivitet hjelper cellene dine med å reagere bedre på insulin, selv om du ikke nødvendigvis går ned i vekt. Allerede en halvtimes rask gange hver dag kan bidra til å redusere betennelsesnivået og samtidig forbedre insulinfunksjonen betraktelig. Kombinert med sunnere matvaner kan effekten bli enda sterkere.
Stressreduksjon og god søvn er også avgjørende for å bryte denne negative sirkelen. Stress utløser hormoner som kortisol, som i sin tur øker betennelsesnivået og påvirker insulin negativt. Ved å redusere stress gjennom for eksempel yoga, meditasjon eller rolige turer i naturen, kan du bidra til å roe ned kroppen og redusere kronisk betennelse. God søvnkvalitet har tilsvarende effekt, fordi kroppen reparerer seg selv mens du sover.
24. mai i Drammen Teater holder vi en heldagskonferanse hvor vi har samlet noen av landets og verdens fremste eksperter på ulike temaer rundt insulinresistens. Vil du forstå mer av hva insulinresistens er, hvordan du kan unngå det, helsekonsekvensene av å ikke gjøre noe med det, og viktigst hva du kan gjøre for å reversere insulinresistens? Da skal du bli med på konferansen. Les mer om konferansen her...
post@kostreform.no
Ideell og frivillig organisasjon
Etablert 2007
Org. nr. 991689737