Kronikk: Retterstøls rundkjøring


RUNDT OG RUNDT: Repeter, repeter, repeter. På Lipidklinikken, en av institusjonene som hvert år påfører skattebetalerne millionutgifter iform av reseptutskrivning av kolesterolesenkende “medisiner”, sitter Kjetil Retterstøl. Han har bestemt seg: Kan han gi lavkarbo skylden for noe, så gir han nettopp lavkarbo skylden. Denne uken fikk han stor spalteplass i en av landets mest seriøse aviser (DN), en liten økning i hjertesykdom kan nå registreres blant yngre menn. Selvsagt fikk lavkarbo skylden. Vi måtte ta til motmæle, og vi lover herved at hver eneste gang Retterstøl kommer med sine udokumenterte påstander om at naturlig mat som lavkarbo er helseskadelig, så skal vi være der. Hvorfor ikke heller bli en del av folkebevegelsen som krever naturlig og skikkelig mat, så kanskje vi kan skrive ut mindre statiner i fremtiden og bruke disse ressursene på operasjoner fremfor medikamenter?

Kjetil Retterstøl er igjen i mediene og hevder, uten noen bevis, at den økningen som nå sees i hjertesykdom blant yngre menn, må skyldes lavkarbotrenden. Ingen bevis, ingen forskning foreligger som støtter hans uttalelser, men likevel gir mediene ham generøs spalteplass. Det tyder på at interessen for lavkarbo, er alt fra dalende. Alle kjenner jo nå noen som har spist seg friske med lavkarbo, paleo eller lchf  – så hvorfor så sterk motstand?

For er Retterstøls påstander er intet annet enn spekulative. Likevel velger en så seriøs avis som DN å publisere hans uttalelser, uten å hente inn kommentarer fra fagfolk som åpenbart er mer opplyste og beleste på nyere forskning. De siste årene har en stor del av befolkningen i Norge og Sverige, og nå også Danmark, gått over til å redusere sukker/stivelse/raske karbohydrater i kosten, til fordel for sunne, naturlige fettkilder (som smør og olivenolje) og sunne grønnsaker. Likevel har antall hjertesyke økt. Litt.  Samtidig har vi også økende fedme, og økende inntak av nye matvarer som “hjerte-go-produkter”, der sunt fett er erstattet av kjemiske forbindelser. Sukkerinntaket og inntaket av dårlige, prosesserte matvarer er svært høyt, og langt høyere enn “lavkarbo” inntaket utgjør.Men Retterstøl har bestemt seg: Er det noe som han kan gi lavkarbo skylden for, så gjør han det.

Det er blitt hans livsoppgave. Journalister og lesere bes ta dette ad notam. Retterstøl vil lavkarbo til livs, om det betyr å dekke over sannheter, sminke statistikk (eller som i dette tilfellet legge fri fantasti til grunn), har ingenting å si for ham. Hvorfor Retterstøl? Lavkarbo er mye fiberrike grønnsaker, sunt naturlig fett (altså ikke produsert på fabrikk), og animalsk mat som forttrinnsvis heller ikke kommer fra fabrikk, men fra bondegård. Du mener dette kosteholdet er skadelig og dødelig. Men hjertesykdom er noe som utvikles over lang tid, det skyldes ikke at noen har byttet diett i et par år. Likevel har lavkarbo skylden for økning i hjertesykdom. Seriøst? Mener Retterstølvirkelig dette? Hvilken støtte har han for dette syn? At økningen er liten, nevnes liten plass i artikkelen – og selvsagt ikke av Retterstøl, men avisens redaksjon og faktasjekk burde kanskje ha gått litt grundigere inn i materien? Det er ingen sammenheng i artikkelen mellom unge hjerteinfarktpasienter og lavkarbokost eller lchf. Likevel er det det som er overskriften. Hva om de rammede pasientene har spist for mye søppelmat, sukker eller vært festrøykere? Uinteressant, mener vel Retterstøl. Det holder trolig at de spiser smør! Retterstøl ønsker ikke å granske. Han ønsker å gi lavkarbo og lchf skylden. Han ønsker seg overskrifter i avisene som DN denne uken har gitt ham.
Jan-Øyvind Lorgen, leder av Foreningen Kostreform for bedre helse

Men nå må avisene og mediene ta sitt ansvar. Nå har det vært nok tåpelige og tabloide oppslag om lavkarbo. Se dere rundt! Vi opplever en fedmeepidemi, diabetespandemi, mye hjertesykdom og mye kreft  – det skyldes ikke lavkarbo! Det skyldes trolig det stikk motsatte. At vi de siste tyve-tretti årene har valgt bort naturlig mat (lavkarbo), med lettprodukter, enorme mengde sukker- og bakevarer, prosessert mat og omega-6 fettkilder som skaper betennelser i kroppen (også blodårene). Lavkarbo kan spare samfunnet for store utgifter til medisiner og operasjoner. Det er snart bare Retterstøl og hans få disipler som ikke aksepterer at den “sannheten” de fremdeles hevder å besitte, ikke lenger har støtte i den nyeste forskningen. Ikke minst vet flere hundretusener av unge som gamle i hele Skandinavia, at lavkarbo kan gi en hverdag med god mat på bordet, mindre medisiner og en langt bedre hverdag – som yrkesaktiv og ikke sykemeldt. Hvorfor kan ikke Retterstøl bruke litt av sin energi til kampen mot sukker og søppelmat, og ikke mot sunt og naturlig fett?

Jan Mesicek, Kostreform Oslo & Akershus
Annika Dahlqvist (bildet oppe), lege, spesialist i allmenn medisin
Jan-Øyvind Lorgen, lege
Tor-Ole Kjellevand, lege, (tidl. overlege Hjertemedisinsk avdeling Rikshospitalet)
Geir-Inge Marøy Østensen, turnuslege Ålesund sykehus

PS. Svenske myndigheter konkluderte nylig med at lavkarbo-kosthold var det foretrukne for å behandle overvekt, og derved også metabolske forstyrrelser i kroppen. Rapporten konkluderer med at fett fra maten, ikke gir økt risiko for hjertesykdom. Les mer om denne undersøkelsen her.