Kostreform markerer seg i Arendalsuka


Paneldebatt:

Helsekostnadene i Norge når nye høyder:

– Har vi gitt opp kampen mot overvekt, fedme og diabetes?

 

Kostreform for bedre helse har tatt initiativet til en paneldebatt om folkehelsa under Arendalsuka 2018. Arendalsuka er Norges største politiske møteplass der myndigheter, partier og organisasjoner møtes til meningsutveksling og påvirkning: https://www.arendalsuka.no/7050

Her ønsker vi åpne og kritiske refleksjoner med utgangspunkt i konkrete fakta om utviklingen, både helsemessig og økonomisk. Det er delte meninger om årsakene. Noe som må bli en del av debatten. Det samme gjelder hva som bør gjøres og hvilke virkemidler myndighetene skal ta i bruk. For eksempel matpolitikk ala tobakkslovgivningen – eller nei til godteriavgift som Frp postulerer så sterkt i disse dager. Med helse- og trygdeutgiftene som en stadig større andel av statsbudsjettet er dette en diskusjonen vi tror vil fange stor interesse.

 

Bent Høie invitert

Helseminister Bent Høie er selvsagt invitert til paneldebatten. Det samme er Knut Arild Hareide. Krf har stått i striden for avgiften på godteri. De hører virkelig med ved en slik anledning som dette. Stortingspolitikerne Kjersti Toppe, Carl-Erik Grimstad og Ingvild Kjerkol fra helse- og sosialkomiteen er også invitert.

 

Tre innledninger

Det blir tre faglige innspill før debatten:

• Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging
• Erik Hexeberg, lege, dr med, spesialist i indremedisin
• Birger Svihus, professor i ernæring ved NMBU (Ås)

 

Debatten onsdag 15. august

Arrangementet finner sted onsdag 15. august på Cafe Lindvedske Hus i Arendal sentrum og starter kl 09:30. Avslutning er beregnet ca kl 11:30.

Kostreform gjør alt vi makter for å skaffe god pressedekning av dette møtet. Vi planlegger også å overføre debatten på video og/ eller direkte streaming.

Kostreform håper på en konstruktiv og opplysende diskusjon mellom fagfolk, helsepolitikere og et engasjert publikum. Vi tror denne politiske uka er rette anledning for dette viktige temaet.

 

Stands hver dag

Kostreform med fylkeslaget i Oslo/ Akershus i spissen har i tillegg til paneldebatten meldt på stand for hele uka. Se stedet der vi skal stå: https://www.arendalsuka.no/event/stands/1145

Vi skal lage nytt brosjyremateriell til denne uka som deles ut til publikum. Vi har ikke lov til direkte verving av medlemmer, men vi vil jo uansett bli gjort kjent for mange nye.

 

Lyst til å stå på stand?

Vi har plass til flere som vil stå på stand. Vi starter mandag 13. august og pakker ned fredag ettermiddag den 17. Du må gjerne bare komme en dag. Men vi ordner overnatting om du vil stå flere dager.

Kontaktperson
Kontaktperson for Arendalsuka i Kostreform er Tove Marcussen Traheim. Vil du melde deg til stand eller har spørsmål om Arendalsuka kan du kontakte Tove her: osloakershus@kostreform.no

Økonomisk støtte viktig
Kostreform sentralt er formell arrangør av paneldebatten og opplegget med stands. Men fylkeslaget i Oslo/ Akershus tar hånd om det meste av det praktiske. Selv om alt arbeidet vårt gjøres på dugnad med planlegging, markedsføring og gjennomføringen har vi en rekke utgifter til denne satsinga. Budsjettet er på nærmere hundre tusen kroner.

Landsstyret skal selvsagt bidra fra sentral kasse. Men vi vil oppfordre fylkesstyrene om også å gi et bidrag. Dette er jo et stort fellesprosjekt. Samtidig vil vi appellere til medlemmene og andre som heier på oss om å bidra. Landsstyret kommer tilbake til en egen innsamling for akkurat dette. Men for deg som allerede vil gi et bidrag – du kan sende et beløp til denne kontoen i nettbanken:

9041.23.30586

Eller VIPPS til 502959

Tusen takk!