Folkehelse, kommunevalg og behovet for en Kostreform


Tekst: Erik Hexeberg

Er du klar over at det er kommunene som nå har fått hovedansvaret for folkehelsen og for å forebygge sykdom? Dette er det første kommunevalget etter at kommune har fått dette ansvaret. Men likevel er ikke dette på dagsorden. Det virker som helsepolitikk dreier seg kun om lokalisering av sykehus, om private sykehjem er greit eller ikke og hvilket parti som kan bruke mest penger på helse.

Når vi ser veksten i antall syke, er det lett å forstå at rikspolitikerne har kastet inn hansken i det forebyggende helsearbeidet og flyttet ansvaret til kommunene. I Norge er mer enn halvparten over 20 år overvektige, 20 % lider av fedme, en million har diabetes eller prediabetes, en million har forhøyet blodtrykk, 450.000 har hjerte- og karsykdommer, 400.000 har kronisk lungesykdom, 400.000 har kronisk nyresykdom, 300.000 har revmatisk sykdom, mer enn 200.000 lever med enn kreftdiagnose. Hvert år får 30.000 nordmenn kreft. Det betyr i realiteten at mer enn halvparten av oss vil oppleve å få kreft i løpet av livet. Og 11.000 dør av kreft hvert år. Og det er ikke vanskelig å fortsette oppramsingen av sykdommer. Ja, du kan selvfølgelig lure på om det er noen som er friske i Norge.

Vi Kostreform for bedre helse mener vi har spist oss til de fleste av disse sykdommene, og de råd våre myndigheter har gitt oss har dessverre vært medvirkende til å øke forekomsten av sykdom. Våre helsemyndigheter fortsetter å anbefale karbohydrater (= sukker) til de som har sukkersyke (opp til 60 % av energien anbefales som karbohydrater). Vår helseminister har i tett samarbeid med matindustrien forsterket markedsføringen av Nøkkelhullmerket. Jeg har tidligere påpekt at ved å markedsføre industriprodusert, fettfattig, nøkkelhullmerket mat vil våre helsemyndigheter sørge for at en økt andel av befolkningen vil få et fettinntak som er under anbefalt nivå. Det vil øke risikoen for metabolsk syndrom, fedme, diabetes og hjerte- og karsykdom samt vitaminmangel. (1). Våre politikere kan svært lite om mat og helse og har derfor overlatt til embetsverket å gi oss råd om hva som er sunt å spise. Resultatet er at partiene i realiteten ikke har noen mening om mat og helse – alle mener det samme – spis sunt! – hva nå det måtte være!

Men hvordan blir det når kommunene nå har ansvaret? En skulle jo tro at det da ville være lokale initiativ som fikk overta. Men så enkelt er det nok ikke. Vi i Kostreform har fått høre nedslående historier fra folkehelsekoordinatorer i kommunene. Initiativ til å starte opp lavkarbogrupper for overvektige, som ikke går ned i vekt på lavfettkosthold, blir nektet med henvisning til at en må følge de offentlige kostrådene.

Selv om jeg står på listen til Venstre i Øystre Slidre kan jeg nok ikke si at det finnes et parti som har en folkehelsepolitikk i tråd med det vi i Kostreform står for. Skal vi få gjennomslag, må Kostreform få flere medlemmer og vi må bli mer synlige. Vi har aldri vært flere, men vi må likevel jobbe hardt for å spre budskapet vårt. Og så er det jo slik at det er ikke bare i valg vi kan synliggjøre hva vi mener.

 

Hver dag vi handler matvarer, kan vi gi en stemme til kortreist, naturlig mat og unngå fettfattig, nøkkelhullsmerket industrimat. Er vi mange nok, forandrer utvalget i butikkene seg. Vi har ikke bare velgermakt, men også forbrukermakt.

 

Godt valg – hver dag!

 

http://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/07/10/vil-nokkelhullmerket-gi-oss-bedre-helse/