En helseminister på ville veier!


Tekst: Dr. Erik Hexeberg

Bilde: Bjørn Stuedal

Bilde: Bjørn Stuedal

I denne førjulstiden har helseminister Bent Høie samlet sin næringslivsgruppe innen matindustrien og formidlet at inntaket av mettet fett for befolkningen skal reduseres med 5 gram per dag. Næringslivet erklærer at de er vil følge kallet fra Høie og både endre produkter og fylle opp hyller med nøkkelhullsmerket mat.

Paradokset er at dette initiativet er igangsatt mens Nasjonalt råd for ernæring skal vurdere om mettet fett skal friskmeldes etter stadig nye publikasjoner som viser at det ikke er sammenheng mellom inntak av mettet fett og hjerte- og karsykdom, slik vi har fått høre i snart 50 år. Denne gjennomgangen ble annonsert i Aftenposten tidligere i høst. (1)

Men enten vet Høie bedre enn Nasjonalt råd for ernæring eller så har Nasjonalt råd allerede bestemt svaret før gjennomgangen.

Det er jo heller ikke likegyldig hva en bytter mettet fett ut med og nøkkelhullmerket som helseministeren relanserte i vår har kun byttet ut mettet fett med mer karbohydrater. Dette er en uheldig utvikling for folkehelsen, noe vi har kommentert tidligere.(2)

Det er ikke rart at kostnadene til helse løper løpsk med slike initiativ fra helseministeren!

Erik Hexeberg, leder Kostreform for bedre helse

PS: Kos dere med fet julemat og vær heller forsiktig med inntaket av sukker og stivelse i juletiden!

 

1. http://www.aftenposten.no/meninger/Debatt-Hvor-sunt-eller-usunt-er-mettet-fett-8214830.html

2. http://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/07/10/vil-nokkelhullmerket-gi-oss-bedre-helse/